The Garrison - Blogový príspevok Môžem si kúpiť oblek na meno firmy?

Môžem si kúpiť oblek na firmu?

Veľa podnikateľov sa často pýta: Môžem si kúpiť oblek na firmu?

Odpoveď je áno, ale na Slovensku sú s tým spojené určité podmienky, ktoré musíte splniť. Preto je dôležité sa dôkladne oboznámiť s tým, čo všetko musíte vedieť predtým, ako sa rozhodnete o kúpe obleku na meno firmy. Nechcete predsa byť prekvapení. V tomto článku vám vysvetlíme, na čo musíte myslieť.

mozem-si-kupit-oblek-na-firmu

Ako to presne funguje?

Slovenský daňový systém je niekedy trochu zložitý a občas sa v ňom strácajú aj skúsení podnikatelia.

Ani pri firemných oblekoch to nie je jednoduché.

Zdá sa byť samozrejmé, že si môžete kúpiť dvoj- alebo trojdielny oblek na použitie v práci a faktúru si dať do firemných nákladov, pretože si oblek predsa kupujete na firemné účely. Avšak daňový úrad s tým nemusí nutne súhlasiť.

Problém spočíva v tom, že existujú prísne pravidlá pre pracovný odev. Ak tieto pravidlá nesplníte, nespadá nákup vášho obleku pod pracovný odev a nemôžete si ho odpočítať zo zisku.

Pravidlá pre firemné oblečenie

Dve jasné pravidlá pre pracovný odev, ktoré naznačujú, že si oblek na meno firmy kúpiť nemôžete, sú nasledovné:

  • Odev, ktorý prakticky určite slúži ako pracovný odev (Je jednoduché určiť napríklad u montérskeho overalu alebo pracovnej bundy); alebo

  • Odev s jedným alebo viacerými jasne viditeľnými firemnými logami s celkovou plochou najmenej 70 cm² (na kus odevu).

    Dôležitá výnimka

    Existuje však jedna výnimka z vyššie uvedených pravidiel, ktorá je pre vás ako podnikateľa dôležitá pre určenie toho, či si oblek kupujete na firemné účely alebo pre osobné použitie. Ide o pravidlo, že oblečenie zakúpené pre firmu musí byť užívané a zostať užívané na firemné účely.

    Pri kontrole daňovým úradom musíte preukázať, že oblek bol zakúpený len pre pracovné účely a majetkom firmy zostáva aj po skončení pracovného dňa. To znamená, že sa pri odchode z firmy prezlečiete. 😉

    Ako splniť požiadavky?

    • Zabezpečte, aby faktúra za nákup vášho obleku bola na meno vašej firmy. Ak u nás nakupujete, môžete jednoducho na stránke s platbou uviesť názov vašej spoločnosti.
    • Občas nechajte svoj oblek vyzdvihnúť a vrátiť do svojej firmy čistiarňou a uchovajte si potvrdenie, ktoré to dokáže.
    • Nechajte svoj oblek vo firme a prezlečte sa tam. Rovnako ako pri všetkom ostatnom, čo musíte dokázať daňovému úradu, aj toto musíte dôkladne zdôvodniť. (Preto dajte jasne najavo, že sa pri príchode alebo odchode z firmy prezliekate)

    Môžem si svoj firemný oblek objednať online?

    Ako pri mnohých iných produktoch, aj pri oblekoch si ich dnes môžete jednoducho objednať online. U nás v The Garrison napríklad máme náš vlastný nástroj na určovanie veľkosti, ktorý vám pomôže zistiť, ktorá veľkosť vám najviac vyhovuje.

    Následne si môžete túto veľkosť objednať a vyskúšať. Ak sa vám veľkosť páči, alebo ju potrebujete zmeniť, môžete oblek jednoducho a bezplatne vymeniť cez našu stránku na vrátenie tovaru.

    Objednanie firemného obleku mimo Holandska

    Ak nežijete v Holandsku (kde sídlime) a chcete si kúpiť oblek na meno firmy, musí byť DPH prenesená do krajiny, kde sa tovar nakupuje. Ak je vaša spoločnosť zaregistrovaná na Slovensku a chcete uskutočniť firemný nákup, DPH bude prenesené na Slovensko. Neplatíte teda DPH v krajine nákupu, ale vo vašej vlastnej.

    Ak chcete objednať firemný oblek na TheGarrison.sk. Môžete jednoducho preniesť DPH tým, že do políčka EU DPH číslo zadáte svoje DIČ. Môžete to urobiť pri platbe za vaše položky.

    Ak zadáte platné DIČ, DPH sa odpočíta z celkovej sumy a prenesie sa do krajiny nákupu. Nezabudnite však na to, aby ste túto skutočnosť riadne zaznamenali v účtovníctve.

    Je rozumné oblek kúpiť na meno firmy?

    Ako sme už spomenuli, je určite možné kúpiť si dvoj- alebo trojdielny oblek na firmu. Je však dôležité sa zamyslieť nad tým, či naozaj dokážete splniť všetky podmienky pri prípadnej kontrole daňového úradu.

    Chcete ísť na svadbu vášho brata s oblekom bez starostí? Potom by ste možno mali kúpu radšej uskutočniť ako súkromná osoba. Budete síce platiť viac, ale nebudete musieť vysvetľovať, kde a kedy ste si oblek obliekali alebo vyzliekali.

    To znie predsa len trošku pohodlnejšie, však? 🙂